Font Size

SCREEN

Cpanel

Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep kiállítása 2005, Hajdúböszörmény

A hajdúváros polgármestere üdvözölte a telep 15 idei vendégét, majd azt a kérdést boncolgatta, vajon mire jó a művészet, amennyiben anyagi megközelítéssel nem ragadható meg az értelme. Természetesen a kérdés költői voltát csak erősítette, hogy a helyi önkormányzat biztos támogatója a jövőre 50. évfordulóját ünneplő, hazánk legrégebbi, folyamatosan működő művésztelepének; amelynek értelmét épp az a több tucatnyi érdeklődő adta meg, akik kíváncsiak voltak az általános érvényű, korszerű festészeti nyelven megfogalmazott gondolatoknak. Előbbit már a záró kiállítást méltató P. Szabó Ernő művészettörténésztől idéztük, aki hangsúlyozta, nem a sajátos alföldi festészet támogatása az alkotótábor célja, noha inspirál a város, amely a magyar kultúra értékeit nemzetközi összefüggésben tárja a látogató elé.

 

Hazánkon kívül Brazília, Csehország, Románia, Svájc, Svédország, Szlovákia és Szlovénia alkotói munkálkodnak három héten keresztül a pedagógiai főiskolai karon.

Persze az idén is birtokba veszik a hajdúfőváros utcáit (július 13-án például egy akciófestés erejéig), sőt, a szokásokhoz híven Északkelet-Magyarország további vidékeit sem hagyják ki az ihletforrás után való kutakodás folyamatából.
A művésztelep hagyományos szabadegyetemének programjain július 11-én vehetnek részt az érdeklődők: illusztris előadóktól hallhatnak többek között Bényi Árpád emlékezetéről, Székelyföld kulturális, művészeti lehetőségeiről és problémáiról, a magyar kortárs képzőművészetről több nézőpontból, a köztéri szobrászatról, vagy épp az úgynevezett „amatőr” képzőművészet helyzetéről.


Marczin István a művésztelep vezetője elmondta, az is alkot, aki magát a művet figyeli, szemügyre veszi.

A világot sokféleképen meg tudjuk ismerni, fűzte hozzá a szociológus, és a művész is egy reflexiót ad a világról.

A Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep László Dániel festőművész kiállításának megnyitásával veszi kezdetét július 5-én, csütörtökön a Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház kiállítótermében, 18 órától

 

Helyszín

Sillye Gábor Művelődési Központ
4220 Hajdúböszörmény,
Bocskai tér 4. (kiállítóterem és emeleti galéria)
Hajdu-Bihar, Magyarország
47.672878, 21.504887
Ön itt van: Home kiállítások Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep kiállítása 2005, Hajdúböszörmény