Font Size

SCREEN

Cpanel

Vásznon a palesztin valóság

Palesztin premier!

 

2006.03.29 HAON

Nem mindennapi esemény helyszíne lesz a jövő csütörtöktől a hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház Galériája: kortárs palesztin képzőművészeknek nyílik kiállítása hazánkban első alkalommal – tájékoztatta a Naplót Marczin István, a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep vezetője.

A tárlat – melyet április 6-án, este fél 6-kor Szepessy Béla grafikusművész nyit meg – 26-áig várja majd látogatóit. A megnyitón a kiállításon szereplő hét alkotó közül várhatóan négyen személyesen is jelen lesznek, köztük Abed Abdi, a Haifai Egyetem művészeti főosztályának vezetője is.

 

F. Gy.

2006.04.6 17:02 HAON

Munkásságuk része a Szentföldi civilizációnak, a szomoró palesztin valóságot ábrázolják – mutatta be Marczin István, a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep vezetője a Sillye Gábor Művelődési Központ galériájában kiállító palesztin képzőművész vendégeiket csütörtökön, akik közül Abed Abdi – magyar felesége van, ezért fiuk, Amir tolmácsolt – tavaly a művésztelepen dolgozott.

– Népeink kulturájának kapcsolata történetében először rendeztünk Magyarországon kiállítást – így Abdi – , e keleti régió hasonlatos a palesztin tájhoz, amelynek egy-egy kulturális szeletét hoztuk el – folytatta.

 

Infoline

A kortárs palesztin képzőművészek első magyarországi tárlata
április 26-ig tekinthető meg a művelődési központban.

 

- Képek és installációk rendkívül erőteljesen mesélnek a nép sajátos sorsáról, – méltatta a tárlatot Szepessy Béla grafikusművész, s az élményt izgalmasnak nevezte, hiszen a 21. századi történelem a több ezer éves tradícióval keveredik a vásznakon. – Akár a mozaikok, úgy rakódnak egymásra a gondolatok például a Diaszpora című képen, de szögesdrót mint a létezés eleme is jelen van az alkotásokon, vagy a tű, amely nyomában gyűrődések alakítják a motívumokat, s persze arab írással díszített kalligráfiák is láthatóak.

- B. B. -

Ön itt van: Home kiállítások Vásznon a palesztin valóság