EnglishOfficial Website & Prints Shop

Vásznon a palesztin valóság

Palesztin premier!

 

2006.03.29 HAON

Nem mindennapi esemény helyszíne lesz a jövő csütörtöktől a hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház Galériája: kortárs palesztin képzőművészeknek nyílik kiállítása hazánkban első alkalommal – tájékoztatta a Naplót Marczin István, a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep vezetője.

A tárlat – melyet április 6-án, este fél 6-kor Szepessy Béla grafikusművész nyit meg – 26-áig várja majd látogatóit. A megnyitón a kiállításon szereplő hét alkotó közül várhatóan négyen személyesen is jelen lesznek, köztük Abed Abdi, a Haifai Egyetem művészeti főosztályának vezetője is.

 

F. Gy.

2006.04.6 17:02 HAON

Munkásságuk része a Szentföldi civilizációnak, a szomoró palesztin valóságot ábrázolják – mutatta be Marczin István, a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep vezetője a Sillye Gábor Művelődési Központ galériájában kiállító palesztin képzőművész vendégeiket csütörtökön, akik közül Abed Abdi – magyar felesége van, ezért fiuk, Amir tolmácsolt – tavaly a művésztelepen dolgozott.

– Népeink kulturájának kapcsolata történetében először rendeztünk Magyarországon kiállítást – így Abdi – , e keleti régió hasonlatos a palesztin tájhoz, amelynek egy-egy kulturális szeletét hoztuk el – folytatta.

 

Infoline

A kortárs palesztin képzőművészek első magyarországi tárlata
április 26-ig tekinthető meg a művelődési központban.

 

– Képek és installációk rendkívül erőteljesen mesélnek a nép sajátos sorsáról, – méltatta a tárlatot Szepessy Béla grafikusművész, s az élményt izgalmasnak nevezte, hiszen a 21. századi történelem a több ezer éves tradícióval keveredik a vásznakon. – Akár a mozaikok, úgy rakódnak egymásra a gondolatok például a Diaszpora című képen, de szögesdrót mint a létezés eleme is jelen van az alkotásokon, vagy a tű, amely nyomában gyűrődések alakítják a motívumokat, s persze arab írással díszített kalligráfiák is láthatóak.

– B. B. –

Leave a Reply

Recent Posts

Auction: MIDDLE-EAST MODERN & CONTEMPORARY – Paris
November 26, 2023By
Group Exhibition: “On This Land” @ Alserkal Dubai
November 19, 2023By
Albertinum: Revolutionary Romances? Global Art Histories in the GDR
October 31, 2023By
Restoration of Abed Abdi’s Mural in Haifa
August 10, 2023By
The Chokako Collection: A Journey of Colors
August 6, 2023By
Auction / Middle East Paris / Beirut – Online
July 20, 2023By
PalRead – Country of Words Podcast EP6: Abed Abdi
July 10, 2023By
Abed Abdi sitting in his studio
Memories of Nakba inspire Palestinian artist’s work
June 21, 2023By
Material Imagination: Israeli Art from the Collection of Tel Aviv Museum
February 23, 2023By
Restoration of Abed Abdi’s mural at Dresden Academy of Fine Arts
February 12, 2023By

Recent Works

GDPR